Catatan

RESEPI DAGING MASAK HITAM AIR TANGAN UMMI

Imej
Resepi : Daging Masak Hitam Bahan-bahan : 1 kg daging (dipotong nipis) 3 ulas bwg merah (dihiris) 2 tangkai daun kari 2 ulas bwg putih (dihiris) 3 kuntum bunga lawang 2 inci kulit kayu manis 1/2 cawan kicap pekat air asam jawa secukupnya garam secukup rasa Minyak masak untuk menumis Bahan Kisar 4 biji bwg besar 3 inci halia 4 ulas bwg putih 20 biji cili kering 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih Cara Memasak : 1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris,daun kari, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak. 2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering) Selamat mencuba Jika anda suka resepi ini, jemput SHARE dan KOMEN, insyaAllah Ummi...

1001 KEGUNAAN CUKA UNTUK MEMBERSIHKAN PERKAKASAN RUMAH YANG PASTI MENJIMATKAN ANDA

Imej
CUKA OHH CUKA! Rupa-rupanya banyak betul manfaat #CUKA untuk membersihkan perkakas rumah kita. Ada 25 petua kat bawah ni yang boleh kita cuba. 1. Masalah singki atau tombol paip ‘chrome’ yang diseliputi daki putih seperti kapur. 📌Sental menggunakan bahan campuran 2 sudu besar ‘garam’ dan 1 sudu kecil ‘cuka’. 2. Membersihkan meja atau ‘Counter Top’ dan membuatkannya berbau harum semula. 📌Lapkan dengan kain yang telah direndam dalam cuka pekat. 3. Membersihkan dan mewangikan saluran paip singki dan lubang paip lantai. 📌Tuangkan 1 cawan baking soda, kemudian 1 cawan cuka panas. Biarkan selama 5 minit dan akhir sekali tuangkan air panas. 4. Menghilangkan bau pada tong sampah atau tempat pengumpulan sampah 📌Tuangkan sehingga rata ½ cawan Serbuk-penaik (baking soda) dan ½ cawan cuka. Biarkan selama 5 minit dan bilas menggunakan air panas. 5. Cuci Microwave oven. 📌Campurkan ½ cawan cuka dengan ½ cawan air dalam mangkuk mesra microwave. Didihkan campuran itu di dalam microwave oven sehin...

RESEPI NASI GORENG TELUR MASIN VIRAL SWEET SOUR

Imej
Resepi nasi goreng special ni admin dpt dari group "MASAK APA HARI INI" moga bermanafaat dan dihalalkan. Share la, admin dh cuba masak, memang sedap! BAHAN2: 2 Biji telur masin 2 cawan nasi sejuk 2 ulas bawang putih 3 sudu besar minyak masak 1 sudu besar mentega Beberapa ekor udang segar atau isi ayam 1/2 cawan daun bawang - di potong pendek 2 biji cili padi - sila tambah jika suka pedas Cara menyediakannya: 1. Rebus telur masin, kupas dan hancurkannya dengan garfu. 2. Panaskan kuali, masukkan 2 sudu minyak masak dan bawang putih dan kacau hingga wangi. Masukkan nasi dan kacau sebentar. Angkat dan masukkan kedalam pinggan. Ketepikan seketika. 3. Masukkan lagi 1 sudu besar minyak masak di dalam kuali tadi, goreng udang/ayam hingga kekuningan. Ketepikan seketika di pinggir kuali. 4. Perlahankan api dapur, masukkan mentega (tidak perlu tunggu hingga mentega cair sepenuhnya) dan masukkan telur masin yang di hancurkan tadi. Masak hingga telur agak berbuih. Masukkan juga cili padi....

RESEPI KUIH BUAH ROTAN RANGUP

Imej
Resepi sedap ni memang terbaik, mudah dan sedap! Share la ya.. blh buat utk raya nti: Bahan: 1. Tepung pulut (1 1/2 cawan) 2. Santan (1 cawan) 3. Bijan (1/2 cawan) 4. Gula (1/2 cawan) 5. Garam (1/2 sudu teh) Cara penyediaan: 1. Campur santan, gula dan garam. Masak dengan api kecil. Kacau supaya santan tak berketul. Masak hingga gula hancur. Kemudian tutup api dan biar sejuk. 2. Bila santan benar-benar sejuk, curah sedikit demi sedikit ke dalam tepung. 3. Gaul rata hingga menjadi doh. 4. Ambil adunan doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil. 5. Salut rata bebola bersama bijan. 6. Goreng hingga garing dan bewarna coklat. Ia akan terapung di permukaaan minyak bila masak. 📸Berminat viralkan perniagaan anda? PM admin. ✔️Share dan tag kawan2

RESEPI DAGING BAKAR PERAP BERSAMA SOS PEDAS THAI MERECIK HAWAU

Imej
Resepi daging bakar perap bersama sos pedas thai Resepi ini telah dikongsikan oleh sis mrs.mamacz melalui instagram resepi sedap (Daging perap) sos tiram/kicap manis/sos ikan/serbuk blackpeper/ perap sekurang2nya sejam . kakton suka goreng dengan sedikit minyak dulu sebelum bakar bagi lembutkan daging , goreng sampai masak isi lepastu bakar . (Sos pencicah) Sos maepranom(sos ayam thai) cili serbuk thai sos ikan asam limau nipis sebiji gula 1 sudu bawang besar hiris daun ketumbar hrini kakton guna daun sup

RESWPI BISKUT ULAT SAGO, VIRAL 2017

Imej
Katanya Biskut Ulat, biskut raya viral tahun nih.. Jom try..Comel ke comel...share klu suka.. 😁 Bahan2 1/2 cwn butter 1/4 cwn susu pekat 1/2 sk esen vanila 1+ 1/2 cwn tepung jagung Coklat cip Cara2 1. Sebatikan butter dan susu pekat. Pakai senduk kayu je. 2. Masukkan esen vanila. Sebatikan. 3. Masukkan tepung jagung. Uli sbati bagi doh tak lekat kt tangan. Boleh adjust sdiri ye sukatan tpung. 4. Gentel dan bentukkan macam ulat. Tak pakai acuan. 5. Letak coklat cip. 6. Bakar suhu 150° selama 20 minit. Ikot oven masing2. #share

PERBEZAAN JENIS TEPUNG BERAS, JANGAN HENTAM GUNA SAHAJA

Imej
Selepas ni jangan tersilap beli tepung beras yee.. TEPUNG BERAS -------------------- Ada pelbagai jenis tepung beras.. pasti ada yg tak terfikir apa bezanya...bagi kita asal tepung beras semuanya sama Ada 3 jenis tepung beras yg berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand... Pasti ada yg tak perasaan kan Hari ni kami akan terangkan apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yg ada TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH *Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek...keladi..cempedak...adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah... *tepung ini sangat ranggup *sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH *sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras eno...dan pelbagai lagi jenis kuih *ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH *sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee *sebab ia lebih kental TEPUNG BE...