RESEPI KUIH RAYA BISKUT SEMPERIT YANG RANGUP

Resepi Biskut Semperit

Bahan2 :
250 gm butter
2 biji kuning telur
1 cwn gula aising
1 cwn tepung jagung
1 1/2 cwn tepung kastard
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
ceri merah secukupnya (utk 90 - 100 biskut )


Cara2:
1. Kacau butter,gula,telur, & esen vanilla kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu
2. Masukkan semua jenis tepung,sedikit2 & uli hingga jadi doh
3 .Terap menggunakan acuan semperit,dan hias dgn ceri merah
4. Akhir sekali,bakar pd suhu 180'c api atas bawah selama 15 -20minit

Nota:
1. Sukatan 1 cwn= 100gm
2. Warna tepung kastard memainkan peranan kpd keserian biskut.Ada kalanya tepung kastard bewarna pudar,sy syorkan tepung kastard jenama nona @ bird custard
3. Petua supaya bunga tak jatuh selepas bakar,letakkan aduan yg sudah diterap dibawah kipas biar terkena angin selama 15 minit.

Dikongsi Oleh: Siti Hajar Hashim

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH MUDAH UNTUK BUAT BISNES

JUAL LAKSA DAN AIS KACANG RM1, RUPANYA KENAIKAN HARGA BARANG HANYA ALASAN PENIAGA NAIKKAN HARGA JUALAN

PETUA BELIMBING BULOH MENGURANGKAN KUNING/JUNDIS PADA BAYI