RESEPI NASI ARAB CHICKEN MANDY RICE DAN SALSA
CHICKEN MANDY RICE
oleh Azie kitchen
Bahan A
4 cawan beras basmathi
1/2 cawan minyak zaitun
2 labu bawang besar-potong dadu
5 ulas bawang putih-mayang
1/2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 helai daun bay
3 helai daun pandan
1 ketul arang-dibakar jd arang
Bahan B
1 ekor ayam dipotong 8
1/2 cm halia
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada hitam
1 helai daun salam
1 sudu minyak masak
1 liter air(agak2 ayam tenggelam)
Garam dan gula secukup rasa..
Cara cara
1) Kesemua bahan b didihkn di dlm periuk sehingga ayam masak.Angkat dan toskan.Lumurkn ayam ini dgn minyak.Manakala air rebusan disimpan utk memasak nasi.Ketepikan
2)Panaskn minyak zaitun dan tumiskan semua bahan tumisan bersama 3 helai daun pandan sehingga naik bau.
3)Masukkan beras dan goreng seketika.Curahkan 5 cawan air rebusan ayam tadi.Pindahkan kedlm rice cooker.
4)Masakkan sehingga kering..kemudian susunkan ayam diatas nasi dan buatkan lubang ditengah2 nasi.Letakkan aluminium foil ditengah2 nasi.Masukkan minyak dan arang yg telah menjadi bara kedlm aluminium tersebut.Tutup periuk nasi dgn kertas aluminium dan kemudiannya tutup dgn periuk nasi supaya aroma asap terperangkap di dlm periuk.
5)Masak lg nasi itu sehingga 5-10 minit atau sehingga nasi masak.Setelah itu angkat dan hidangkan bersama salsa.
Salsa
Bahan bahan
4 biji temato -dipotong dadu
1 batang timun dibuang biji-dipotong dadu
1 labu bawang besar-dipotong dadu
2 tangkai cili merah-mayang
2 tangkai cili hijau-mayang
5 tangkai cili padi-mayang
1 biji lemon -ambil jus
1 sudu mkn minyak zaitun
Garam dan gula
Cara cara
Campurkan kesemua bahan2 diatas.gaul mesra di dlm satu mangkuk.Perasakan sehingga cukup rasa dan sedia utk dihidangkan bersama nasi mandy.
Selamat mencuba semua ya..
oleh Azie kitchen
Bahan A
4 cawan beras basmathi
1/2 cawan minyak zaitun
2 labu bawang besar-potong dadu
5 ulas bawang putih-mayang
1/2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 helai daun bay
3 helai daun pandan
1 ketul arang-dibakar jd arang
Bahan B
1 ekor ayam dipotong 8
1/2 cm halia
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk lada hitam
1 helai daun salam
1 sudu minyak masak
1 liter air(agak2 ayam tenggelam)
Garam dan gula secukup rasa..
Cara cara
1) Kesemua bahan b didihkn di dlm periuk sehingga ayam masak.Angkat dan toskan.Lumurkn ayam ini dgn minyak.Manakala air rebusan disimpan utk memasak nasi.Ketepikan
2)Panaskn minyak zaitun dan tumiskan semua bahan tumisan bersama 3 helai daun pandan sehingga naik bau.
3)Masukkan beras dan goreng seketika.Curahkan 5 cawan air rebusan ayam tadi.Pindahkan kedlm rice cooker.
4)Masakkan sehingga kering..kemudian susunkan ayam diatas nasi dan buatkan lubang ditengah2 nasi.Letakkan aluminium foil ditengah2 nasi.Masukkan minyak dan arang yg telah menjadi bara kedlm aluminium tersebut.Tutup periuk nasi dgn kertas aluminium dan kemudiannya tutup dgn periuk nasi supaya aroma asap terperangkap di dlm periuk.
5)Masak lg nasi itu sehingga 5-10 minit atau sehingga nasi masak.Setelah itu angkat dan hidangkan bersama salsa.
Salsa
Bahan bahan
4 biji temato -dipotong dadu
1 batang timun dibuang biji-dipotong dadu
1 labu bawang besar-dipotong dadu
2 tangkai cili merah-mayang
2 tangkai cili hijau-mayang
5 tangkai cili padi-mayang
1 biji lemon -ambil jus
1 sudu mkn minyak zaitun
Garam dan gula
Cara cara
Campurkan kesemua bahan2 diatas.gaul mesra di dlm satu mangkuk.Perasakan sehingga cukup rasa dan sedia utk dihidangkan bersama nasi mandy.
Selamat mencuba semua ya..