RESEPI KEK COKLAT BERHANTU
Sy pun dah cuba buat smlm..mmg sedap kek ni..kek coklat cheese berhantuš±
Kek ni sbnrnya sama je dgn resepi yg org lain buat tu..sy pun amek dari grup masak..cuma sy ubah sikit2 ikut cara sy..
Kek coklat cheese
Bhn utk kek coklat
2 biji telur(sy guna gred a)
1 cwn serbuk koko
1 cwn tpg gandum
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam halus
Cara2
1) ayak tpg gandum,serbuk koko,baking powder,soda bikarbonat & garam..
2) dalam bekas lain,satukan telur,gula & esen vanila..mixer hingga kembang..
3) masukkan minyak masak & susu pekat..mixer sebati..
4) masukkan tpg yg telah diayak td..masukkan sikit2..& kacau sebati
5) panaskan susu cair hingga mendidih & masukkan dlm adunan td..kacau sebati
6) tuang adunan dlm bekas kecil(sy guna bekas saiz sq450)..isi 1/2 bekas shj
7) panaskan pengukus hingga airnya mendidih..kukus kek td selama 20-25 minit..
sy balut tutup pengukus utk mengelakkan air menitik atas kek
8) bila kek dah masak,biarkan kek sejuk dahulu..
Bhn utk cream cheese
250gm cream cheese tatura
1/2 cwn susu pekat( yg ni bleh tambah @ kurangkan..ikut rasa sendiri)
2 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)
Cara2
1) satukan cream cheese dgn susu pekat..mixer hingga sebati..
2) masukkan whipping cream..& mixer lg hingga cream menjadi pekat..
hati2 ye,jgn terlebih putar,nanti cream tu jd cair balik
Bhn utk coklat ganache
250gm coklat compaund(sy guna beryls dark compound)
1 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)
1 sudu teh esen vanila
Cara2
1) potong coklat beryl kecil2 & cairkan secara double boiler..bila coklat dah cair,masukkan whipping cream & esen vanila..kacau hingga sebati n tutup api
ni cara yg sy buat tau..xpasti la betol ke tidak..hehešš
lg 1,bleh tambah butter 1 sudu mkn..sy xletak sbb lupa
Bhn utk lorek
2 sudu besar adunan cheese kt atas td tu + coklat ganache sikit..kacau sebati & boh dlm piping bag
Cara2 seterusnya
~ adunan cheese masukkan dlm piping bag
^ kek coklat yg dah sejuk tu belah dua..masukkan blk yg pertama..paipkan adunan cheese..letak lapisan yg kedua..paipkan adunan cheese lg sekali..ulang proses yg sama hingga kek td abis
~ simpan & sejukkan dahulu dlm peti ais selama 20-30minit..utk bg cheese td keras sedikit
^ selepas 30minit..keluarkan kek & tuang coklat ganache td..
^ lorek ikut kreativiti masing2..
^ sejukkan dlm peti ais dulu..agak2 jela nk simpan lama mana..šš
**yg sy buat tu dpt 6 bekas saiz sq450
Kredit FB : Siti Hajar Hashim
Kek ni sbnrnya sama je dgn resepi yg org lain buat tu..sy pun amek dari grup masak..cuma sy ubah sikit2 ikut cara sy..
Kek coklat cheese
Bhn utk kek coklat
2 biji telur(sy guna gred a)
1 cwn serbuk koko
1 cwn tpg gandum
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam halus
Cara2
1) ayak tpg gandum,serbuk koko,baking powder,soda bikarbonat & garam..
2) dalam bekas lain,satukan telur,gula & esen vanila..mixer hingga kembang..
3) masukkan minyak masak & susu pekat..mixer sebati..
4) masukkan tpg yg telah diayak td..masukkan sikit2..& kacau sebati
5) panaskan susu cair hingga mendidih & masukkan dlm adunan td..kacau sebati
6) tuang adunan dlm bekas kecil(sy guna bekas saiz sq450)..isi 1/2 bekas shj
7) panaskan pengukus hingga airnya mendidih..kukus kek td selama 20-25 minit..
sy balut tutup pengukus utk mengelakkan air menitik atas kek
8) bila kek dah masak,biarkan kek sejuk dahulu..
Bhn utk cream cheese
250gm cream cheese tatura
1/2 cwn susu pekat( yg ni bleh tambah @ kurangkan..ikut rasa sendiri)
2 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)
Cara2
1) satukan cream cheese dgn susu pekat..mixer hingga sebati..
2) masukkan whipping cream..& mixer lg hingga cream menjadi pekat..
hati2 ye,jgn terlebih putar,nanti cream tu jd cair balik
Bhn utk coklat ganache
250gm coklat compaund(sy guna beryls dark compound)
1 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)
1 sudu teh esen vanila
Cara2
1) potong coklat beryl kecil2 & cairkan secara double boiler..bila coklat dah cair,masukkan whipping cream & esen vanila..kacau hingga sebati n tutup api
ni cara yg sy buat tau..xpasti la betol ke tidak..hehešš
lg 1,bleh tambah butter 1 sudu mkn..sy xletak sbb lupa
Bhn utk lorek
2 sudu besar adunan cheese kt atas td tu + coklat ganache sikit..kacau sebati & boh dlm piping bag
Cara2 seterusnya
~ adunan cheese masukkan dlm piping bag
^ kek coklat yg dah sejuk tu belah dua..masukkan blk yg pertama..paipkan adunan cheese..letak lapisan yg kedua..paipkan adunan cheese lg sekali..ulang proses yg sama hingga kek td abis
~ simpan & sejukkan dahulu dlm peti ais selama 20-30minit..utk bg cheese td keras sedikit
^ selepas 30minit..keluarkan kek & tuang coklat ganache td..
^ lorek ikut kreativiti masing2..
^ sejukkan dlm peti ais dulu..agak2 jela nk simpan lama mana..šš
**yg sy buat tu dpt 6 bekas saiz sq450
Kredit FB : Siti Hajar Hashim