Resepi Ayam Lemak Kuning
Ayam Lemak Kuning
Bahan:
· 1 kg ayam, dipotong 12 keping
· 3 cawan santan pekat
· 3 cawan santan cair
· 3 batang serai, dititik
· 15 biji cili padi, dikisar
· 10 biji bawang kecil, dikisar
· 5 biji bawang putih, dikisar
· 3 keping asam keping
· Sedikit serbuk kunyit
· Sedikit garam,
· 3 biji ubi kentang, dipotong dadu
Cara membuatnya:
1. Panaskan periuk dan masukkan santan
cair, barang yang dikisar serta serbuk
kunyit.
2. Apabila mendidih, masukkan ayam, asam
keping, serai dan ubi kentang.
3. Apabila mendidih, masukkan santan
pekat kacau sebati dan masukkan garam
secukup rasa.
4. Apabila ayam dan ubi kentang masak,
boleh diangkat untuk hidangkan.