RESEPI KUIH DORAYAKI UNTUK BISNES KECIL KECILAN
DORAYAKI
Bahan-bahan :
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu teh baking soda
60gram gula halus
2 sudu madu2 biji telur
½ sudu minyak masak
½ sudu teh esen vanilla
Sedikit marjerin/ mentega / minyak masak
BAHAN UNTUK INTI :
kacang merah yg manis/ kaya
CARA PENYEDIAAN
1.Masukkan telur dan gula dalam mangkuk besar, pukul sehingga kembang.
2.Masukkan madu, minyak dan esen vanilla.
3.Kacau hingga mesra.
4.Ayak tepung bersama baking soda dan masukkan ke dalam campuran telur.
5.Kacau adunan secara kaup balik (tambah sedikit susu cair jika adunan terlalu pekat).
6.Panaskan marjerin/ mentega / minyak masak atas kuali leper dengan api kecil.
7.Tuang suku cawan adunan, buat bulatan berdiameter 10cm.
8.Masakkan bahagaian bawah sehingga berwarna perang, balikkan untuk masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.
9.Ulang sampai habis (20 keping).
10.Letak 1 sudu besar kacang merah / kaya ditengah sekeping kuih, tutup dgn satu keping kuih.
11.Tekan dengan tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah / kaya.
12.Sedia untuk dihidangkan.