RESEPI KUIH DORAYAKI UNTUK BISNES KECIL KECILAN


DORAYAKI

Bahan-bahan :

100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu teh baking soda
60gram gula halus
2 sudu madu2 biji telur
½ sudu minyak masak
½ sudu teh esen vanilla
Sedikit marjerin/ mentega / minyak masak

BAHAN UNTUK INTI :

kacang merah yg manis/ kaya

CARA PENYEDIAAN

1.Masukkan telur dan gula dalam mangkuk besar, pukul sehingga kembang.

2.Masukkan madu, minyak dan esen vanilla.

3.Kacau hingga mesra.

4.Ayak tepung bersama baking soda dan masukkan ke dalam campuran telur.

5.Kacau adunan secara kaup balik (tambah sedikit susu cair jika adunan terlalu pekat).

6.Panaskan marjerin/ mentega / minyak masak atas kuali leper dengan api kecil.

7.Tuang suku cawan adunan, buat bulatan berdiameter 10cm.

8.Masakkan bahagaian bawah sehingga berwarna perang, balikkan untuk masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak.

9.Ulang sampai habis (20 keping).

10.Letak 1 sudu besar kacang merah / kaya ditengah sekeping kuih, tutup dgn satu keping kuih.

11.Tekan dengan tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah / kaya.

12.Sedia untuk dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH MUDAH UNTUK BUAT BISNES

JUAL LAKSA DAN AIS KACANG RM1, RUPANYA KENAIKAN HARGA BARANG HANYA ALASAN PENIAGA NAIKKAN HARGA JUALAN

PETUA BELIMBING BULOH MENGURANGKAN KUNING/JUNDIS PADA BAYI